Tonnarelli Cacio e Pepe

Klassisk, romersk pastaret. Essensen af det italienske køkken repræsenteres på bedste vis med denne ret – få ingredienser af høj kvalitet giver et perfekt resultat.

Ingredienser (6-8 personer):

  • 700 tonnarelli eller spaghetti alla chitarra (tørret)
  • 1/2 dl olivenolie
  • 2 spsk. friskkværnet, groft, sort peber
  • 20-25 gram usaltet smør
  • 200 gram friskrevet Pecorino Romano (170 gram til retten, resten til bordet)
  • 20 gram friskrevet Grana Padano
  • Evt. spinat og hvidløg (tilbehør)

Fremgangsmåde:

Bring saltet vand i kog i en stor, tykbundet gryde. Anvend mindre vand end normalt, da der er brug for en god rest stivelsesholdigt vand til sluttilberedningen.

Put pastaen i det kogende vand, omrør jævnligt, indtil al dente – ca. 10 minutter. Dræn pastaen, gem kogevandet og hold kogevandet varmt. Skyl pastaen med koldt vand for at stoppe kogningen og modvirke, at pastaen klumper. Skyl og tør gryden, så den er klar til brug igen.

Put olie, smør og peber i gryden. Steg det ved middelhøj varme indtil det dufter – ca. 2 minutter. Rør løbende for at undgå, at peberet brænder på. Tilføj 1,5-2 dl kogevand fra pastaen, skru blusset op på fuld styrke, bring vandet i kog og reducer massen til det er skrumpet ind til ca. halvdelen – nogle få minutter.

Tilføj pastaen og tilsæt 1,5 dl kogevand. Rør kraftigt for at hjælpe med at trække stivelse ud fra pastaen og undgå, at det brænder på. Fortsæt nogle minutter indtil sovsen tykner. Denne proces er vigtig for at opnå den effekt, at pastaen ved servering er brændende varm under hele måltidet.

Tag gryden af blusset og tilføj 1-1,5 dl kogevand. Tilføj rundhåndet det meste af Pecorino Romano – ca. 170 gram. Rør og vend blandingen med stærk hånd i store bevægelser indtil den føles cremet. Rør Grana Padano i retten og tilsæt evt. mere kogevand.

Hæld retten i en stor serveringsskål og server straks. Serveres med den resterende del af Pecorino Romano til at drysse ovenpå retten.

Tilbehør kan f.eks. være frisk spinat ristet med olienvenolie og hvidløg: Skyl spinat og lad dryppe godt af; varm olivenolien op, tilsæt 1 stk. finthakket hvidløg og brun løget kort. Tilføj spinaten og vend den nogle gange; giv spinaten maks. 1 minut, så spinaten stadig bevarer lidt af sin sprødhed. Smages til med salt og evt. peber. Giv den varme spinat et drys parmesan ved servering.

Kilde: Ristorante La Taverna dei Monti, Via del Boschetta, Monti, Rom.

SONY DSC Tonnarelli Cacio e Pepe
SONY DSC La Taverna dei Monti, Rom