Ovnbagte rosenkål

Rosenkål er lækre og kan blive både sprøde og brunede – bare se her!

Ingredienser:

  • 500 g rosenkål, skåret i halve
  • 50 g hasselnødder, ristede, groft hakkede
  • Olivenolie, parmesan, peber

Fremgangsmåde:

Befri rosenkål for de yderste blade og det nederste af stolen. Skær rosenkål i halve. Læg rosenkål i et ovnfast fad og vend dem med en god olivenolie. Drys med salt. Bag dem i ovn ved 200 grader varmluft i 15-20 minutter. Tag ud, drys med friskrevet parmesan og groft kværnet peber. Server.

Sød perbermash med szechuanpeber og korianderfrø

Fermenteret pebermash – brug den som tilbehør til chili con carne eller din kødret. Du skal bruge 1 stk. 1 liters patentglas.

Ingredienser:

  • 800 g rød perberfrugt
  • ½ spsk. szechuanpeber
  • ½ spsk. korianderfrø
  • 35 g groft havsalt
  • 1 kålblad (f.eks. hvidkål, spidskål eller rødkål)

Fremgangsmåde:

Skyl perberfrugter. Fjern stilk og kerne. Kom peberfrugt, krydderier og salt i en foodprocessor og blend til du har en grov mash. Hæld pebermashen på patentglasset. Pres pebermashen godt ned i glasset, til dens egen saft stiger op og dækker den.

Skyl kålbladet, og fold det, så det passer til patentglassets bredde. Læg det omhyggeligt ned over pebermashen, og pres det ned under saften, så kålbladet ligger som et beskyttende låg. Sørg for, at der er 3-4 cm luft foroven i patentglasset. Luk låget og stil patentglasset til at fermentere på en tallerken et skyggefuldt sted.

Lad perbermashen fermentere 3-6 måneder, ideelt set ved en temperatur på mellem 18-20 grader. Er temperaturen varmere end dette, kan det gå hurtigere, er temperaturen koldere, kan det gå langsommere.

OBS: Glasset skal i starten åbnes hver dag for at frigive det kuldioxidtryk, som fermenteringsprocessen danner. Det er særligt vigtigt i de første 5-7 dage, hvor fermenteringen går hurtigt. Når du kigger til glasset, skal du sørge for, at pebermashen holder sig under lagen. Når det ikke bobler så intenst mere, kan du nøjes med at åbne glasset med flere dages mellemrum, og snar derefter undlade det helt.

Smag på pebermashen efter ca. 3 måneder, afhængigt af temperaturen. Hvis du synes, den smager sødt og syrligt, bør den være klar, og ellers lader du den fermentere videre. Pebermashen bør være klar senest efter 6 måneder. Du vil opleve, at konsistensen tykner, jo længere den står. Stil din søde pebermash på køl – den er nu spiseklar.

Kilde: Den store grundbog om fermentering, Aarstiderne.

Rabarberkompot

Lækkert tilbehør til dit kød. Eller spis det med is eller flødeskum til. Spiser du som dessert anbefales at gange med tre i ingredienslisten.

Ingredienser (4 personer):

  • 2 rabarberstængler
  • 4-5 spsk sukker
  • 1 spsk vand

Fremgangsmåde:

Skær rabarber i stykker af ca. 2 cm. Kom dem i en kasserolle sammen med vand og sukker. Kog det op, og lad det simre til en tyk kompot, ca. 8-10 minutter.

Anret din kompot ved siden af dit kød, f.eks. med nye kartofler og en lækker salat af et halvt egebladssalat og 500 g skårne tomater tilsmagt med olivenolie, balsamico og salt.

Kartoffelsalat med syltede agurker

Spis denne lækre kartoffelsalat med nye kartofler og dit yndlingskød, f.eks. stegt kyllingebryst, kalvesteaks eller grillpølser. Lynstegte tyndtskårne kalvesteaks krydret med salt er perfekt.

Ingredienser:

  • 1 pose kartofler, gerne nye
  • 1 agurk, snittet på mandolinjern
  • 4 tomater, skåret i grove tern
  • 200 g creme fraiche
  • 50-100 g mayonnaise
  • 1 bakke karse
  • Kød efter eget valg
  • 1 dl eddike
  • 1 dl sukker
  • salt, peber

Fremgangsmåde:

Halver evt. kartofler, så de får samme størrelse. Kog kartoflerne møre 8-10 minutter i letsaltet vand. Sluk for varmen og lad kartoflerne trække 5 minutter, hæld vandet fra og lad kartoflerne køle af ca. 10 minutter.

Kog sukker og eddike op i en gryde og lad sukkeret smelte. Sluk for blusset og kom agurk i. Stil gryden udenfor og køl af indtil maden er klar.

Kartoffelsalat: Skær kartoflerne i mundrette stykker. Rør creme fraiche og mayonnaise sammen i en skål, vend tomaterne i. Rør karsen i – eller brug den som drys senere. Smag til med salt og peber. Rør kartoflerne sammen med dressingen.

Grill dit kød og server kartoffelsalat ved siden sammen med agurkesalat.

Velbekomme.

Kilde: Inspiration fra Aarstiderne.com

Frittata med frisk gedeost, squash og wasabina

Vask en squash, halver den på langs og skær den herefter i skiver. Steg dem i olivenolie til de er gyldne og møre. Krydr med salt og friskkværnet peber og tag dem af varmen.

Varm ovnen op til 175 grader. Pisk 4 æg og 2 dl sødmælk sammen, krydr med salt og friskkværnet peber. Hæld olie på en ovnfast pande, varm den op og hæld æggemassen på. Rør i massen de første par minutter og lad den herefter sætte sig, så du får en fin omelet. Skal du lave en stor portion? Se tip nederst på siden.

Drys den stegte squash over sammen med 100 g frisk gedeost smuldret i mindre stykker. Stil panden i den varme ovn og tænd for grillfunktionen. Lad frittataen grille gylden i 5-7 minutter.

Drys med finthakket wasabina, og spis med godt surdejsbrød til. I stedet for wasabina kan også bruges en groftrevet, bitter salat, f.eks. radicchio.

Tip: Skal du lave en stor portion, f.eks. til buffet til vejfesten? Tænd ovnen på 200 grader. Find den store Ikea-bradepande med høj kant. Slå 15 æg ud i en skål, pisk let. Tilsæt 2,5 dl piskefløde, 1,5 tsk. bagepulver (med top), salt og friskkværnet peber. Pisk æggemassen luftig med en elpisker. Hæld æggemassen i bradepanden og stil i ovnen i 30 minutter. Følg herefter afsnittet herover (squash og gedeost på – herefter i ovn på grill).

Kilde: Aarstiderne.com

Stegte bitre salater med sauce verde

Udblød ca 400 g brød i vand. Blend 6 ansjoser, 2 spsk. kapers og 2 fed hvidløg sammen med 1 spsk. olivenolie. Tilsæt et bundt frisk basilikum, nogle stilke mynte og persille og en smule estragon, og blend til en fin puré. Tilsæt derefter 1 spsk. dijonsennep, 2 spsk. citronsaft og det udblødte brød, som er krammet fri for væske. Smag sauce verden til med salt og peber.

Skyl og skær forskellige bitre salater i grove stykker og mariner dem i olivenolie, salt og peber. Grill dem på en varm grillpande i ca. 1-2 minutter. De skal have striber, men ikke nå at blive bløde.

Anret de varme grillede salater med sauce verde, citron og en skive godt brød.

Kilde: Aarstiderne.com

Langtidsstegt gris

Braisseret svineskank med tilbehør af vendsysselsk grønlangkål.

Ingredienser:

  • Svineskank. Prøv alternativt med svinekam. Vigtigt at der er tale om kød af høj kvalitet.
  • Grøntsager, hakkede: Gulerødder, selleri, et par skalotteløg, persillerødder, porrer.
  • Krydderier: Timian, laurbærblade, sort peber, en enkelt nellike.
  • Hvidvin.

Fremgangsmåde:

Brun grøntsager i en pande. Kog panden af med hvidvin. Kom det op i et ildfast fad, f.eks. en römertopf. Rids stegen, gnid med olie, gnid med med fint salt. Sæt stegen ned til grøntsagerne og hæld lidt vand ved. Kom krydderier ved. Dæk helt til med staniol – eller et låg, hvis man har det til sit ovnfaste fad.

Bages i ovn i tre timer ved 140 grader C. Tag stegen ud, sigt grøntsager fra og skum fedtet fra lagen. Gem fedtet, hæld lagen tilbage til stegen. Lad stegen trække koldt i lagen. ALT hvad man tilbereder, skal trække koldt i lagen, for under tilberedningen trækkes al væden ud i lagen, og giver altså ikke kødet smag. Når stegen efterfølgende trækker koldt i lagen, vil det osmotiske tryk bevirke, at lagen trækker op i kødet og giver saftigt, mørt og utroligt velsmagende kød.

Om aftenen sigtes lagen fra igen. Lav enten en melbolle med fedt fra stegen – eller brug maizena for en lettere (og glutenfri) sauce. Tilsæt sky løbende og eventuelt kogevand fra kartofler. Giv saucen lidt rødvin og kog ind. Smag til med en lille klat smør og evt. ribsgele for at give syre. Giv gerne en skvæt piskefløde, hvis du er til det.

Kom stegen på en bradepande uden væske og sæt det hele ind i ovnen for fuld skrald. Giv stegen med grill, hvis sværen ikke bliver sprød.

Tilbehør: Vendsysselsk ovnbagt grønlangkål med grøntsager.

Vendsysselsk grønlangkål er kogt i suppe. Tag grøntsager, der har været braisseret med grisen og hak grøntsagerne. Bland med grønlangkål. Tilsæt lidt fedt også og smag til med salt og peber. Pres massen i kugler. Sæt kuglerne i et ovnfast fad ved siden af hinanden, kom lidt fond ved og braisser møre i ovnen. Så får man de mest velsmagende kugler af grønkål, grønstager, fond og lidt fedt fra saucen.

Kilde: Bo Jacobsen – podcast “Ubegribeligt – mad” (14. december 2023) med Huxi Bach.

Æblesalat, f.eks. til røget laks

Kan være en alternativ forret til julemiddagen: Syrlige æbler, fintsmagende ristede nøøder og fed laks. Der prikkes både til det bitre fra eddiken, det fede fra laksen og nødderne og det syrlige fra æblerne.

Ingredienser:

  • Æble, belle de boscop, skrællet og i fine tern
  • Hakkede friske valnødder, fintristede i neutral olivenolie
  • Sherry vineddike
  • Dild, plukket
  • Salt, knust peber
  • Røget laks, tynde skiver

Fremgangsmåde:

Æble og valnødder blandes. Sherry vineddike dryppes over, kun en lille smule. Marinaden må ikke løbe, der skal kun være et tyndt lag. Smag til med salt og knust peber. Serveres ovenpå tynde skiver fed, røget laks.

Kilde: Bo Jacobsen – podcast “Ubegribeligt – mad” (14. december 2023) med Huxi Bach.

Klassisk karrysalat

Du spiser aldrig en færdiglavet karrysalat igen, når du først har prøvet at lave din egen hjemmelavede. Og denne er uden konservering og uden gluten.

Vil du ikke lave en klassisk karrysalat, så prøv i stedet at blande lidt rødløg med lidt dild og fedtegrever.

Ingredienser:

  • 1 æble, finthakket
  • Kapers, finthakket – ca. halv mængde af æble
  • Syltede agurker, finthakket – ca. samme mængde som æble
  • Hjemmerørt mayonnaise – eller en god købt
  • Creme fraiche, fed – f.eks. Thises 38%
  • Karry, mild

Fremgangsmåde:

Bland æble, kapers og syltede agurker. Rør mayonnaise i indtil konsistensen er god. Tilføj lidt fed cremefraiche. Smag til med karry, salt og peber.

Kilde: Inspiration fra Adam Aamann.

Senneps-sqaush-æble vinaigrette

Squash og æbler afbages i ovn. Tilsæt lidt tomat – uklart om det skal med i ovnen, men det vil sikkert være godt i forhold til varme og sødme. Blendes. Smages til med syre: vinaigrette, – brug dijonsennep.

Kilde: Kantinen Amtsgården