Gnub eller skræl gulerødderne. Vend dem med olivenolie og drys med flagesalt. Bag i ovn i 30 minutter ved 200-220 grader. Gulerødderne må gerne få lidt stegeskorpe.
Lav en hjemmerørt pesto, som blendes med hvidløg. Alternativt brug en god købt pesto og blend den kort med 1-2 fed hvidløg og et gavmildt drys cashewnødder. Vend pesto med de færdigbagte gulerødder før servering.
Vask porre i masser af koldt vand så al jorden kommer ud og del ud i ca. 12 stykker på ca. 5 cm.
Rør finthakket skalotteløg sammen med olie, eddike, sennep, honning, salt og peber til en dejlig tyk vinaigrette.
Kom smørret op i en gryde, sæt på varmen og lad smørret brune og “bruse” op. Kog porre møre i letsaltet vand ca. 3-4 min., tag porrestykkerne op af vandet og kom direkte over i vinaigretten sammen med lidt af kogevandet (porrebouillon) så de suger vinaigretten og alle smagene til sig.
Rør den varme brunede smør ned i porre, så de får en duft af nødder og smag af brunet smør.
Vend masser af hakket grønt ned i porre til sidst og server til den stegte torsk og kartoffelkompot.
Skær kål og forårsløg ud i tynde strimler. Bræk laksen ud i rustikke stykker, og bland den med kål og forårsløg. Hak cashewnødderne groft og drys over salaten med brøndkarsen.
Rør alle ingredienser til dressingen sammen, og vend den godt rundt i salaten. Server salaten, evt. med frisk limesaft til.
Et hurtigt smut til Mellemøstens køkken kan nemt lade sig gøre med denne opskrift. Hummus bruges som dip til forretter eller smøres direkte på nybagte, varmefladbrød – eller i pitabrød med masser af bredbladet persille.
Bruger du kikærter fra dåse, så skylles de blot grundigt.
Hvis du bruger tørrede kikærter, så skal de først iblødsættes og koges efter anvisning på emballagen.
Derefter gør du følgende uanset, om hvilke kikærter der er brugt :
Blend grundigt alle ingredienser sammen.
Tilsæt evt lidt ekstra koldt vand, hvis konsistensen ønskes mere cremet. Humus må endelig ikke være tør.
Smag til med citron, salt, evt mere olie og evt en lille knivspids karry.
Tip til variation
lidt karry, koriander, paprika – gerne røget – er også skønt i humus
Sæt vand over til pasta. Tænd ovnen på 250 grader eller grilleffekt.
Skyl og klargør ingredienser.
Sauter hakket løg, hvidløg og revet squash i olivenolie i en stor gryde. Kom kødet i, og lad det brune. Hæld mosede tomater på, og lad sovsen koge i 10-12 minutter. Smag til med salt og peber.
Kog pastaen al dente, ca. 10 minutter.
Læg squash og aubergineskiver på en bageplade, dryp med lidt olivenolie og krydr med salt. Steg dem møre og gyldne i den varme ovn, ca. 10 minutter. Vend dem undervejs.
Dræn vand fra pastaen og kom den i et ovnfast fad. Top med kødsovs og brud af mozzarella. Kom fadet i den varme ovn til osten er smeltet, ca. 6-8 minutter.
Rør en dressing af 2 tsk. dijonsennep, 1 tsk. honning, 2-3 spsk. eddike og 2-3 spsk. olivenolie. Krydr med salt og peber.
Vend ovnstegt squash og aubergine med friske tomater, tynde skiver af løg og dijondressing. Krydr med salt og peber.
Riv 1,5 tsk. citronskal fint. Halver og pres citronen. Rør en dressing af 1-1,5 tsk. citronskal, citronsaft og 1-2 spsk. honning eller 2-3 tsk. sukker.
Klassisk, romersk pastaret. Essensen af det italienske køkken repræsenteres på bedste vis med denne ret – få ingredienser af høj kvalitet giver et perfekt resultat.
Ingredienser (6-8 personer):
700 tonnarelli eller spaghetti alla chitarra (tørret)
1/2 dl olivenolie
2 spsk. friskkværnet, groft, sort peber
20-25 gram usaltet smør
200 gram friskrevet Pecorino Romano (170 gram til retten, resten til bordet)
20 gram friskrevet Grana Padano
Evt. spinat og hvidløg (tilbehør)
Fremgangsmåde:
Bring saltet vand i kog i en stor, tykbundet gryde. Anvend mindre vand end normalt, da der er brug for en god rest stivelsesholdigt vand til sluttilberedningen.
Put pastaen i det kogende vand, omrør jævnligt, indtil al dente – ca. 10 minutter. Dræn pastaen, gem kogevandet og hold kogevandet varmt. Skyl pastaen med koldt vand for at stoppe kogningen og modvirke, at pastaen klumper. Skyl og tør gryden, så den er klar til brug igen.
Put olie, smør og peber i gryden. Steg det ved middelhøj varme indtil det dufter – ca. 2 minutter. Rør løbende for at undgå, at peberet brænder på. Tilføj 1,5-2 dl kogevand fra pastaen, skru blusset op på fuld styrke, bring vandet i kog og reducer massen til det er skrumpet ind til ca. halvdelen – nogle få minutter.
Tilføj pastaen og tilsæt 1,5 dl kogevand. Rør kraftigt for at hjælpe med at trække stivelse ud fra pastaen og undgå, at det brænder på. Fortsæt nogle minutter indtil sovsen tykner. Denne proces er vigtig for at opnå den effekt, at pastaen ved servering er brændende varm under hele måltidet.
Tag gryden af blusset og tilføj 1-1,5 dl kogevand. Tilføj rundhåndet det meste af Pecorino Romano – ca. 170 gram. Rør og vend blandingen med stærk hånd i store bevægelser indtil den føles cremet. Rør Grana Padano i retten og tilsæt evt. mere kogevand.
Hæld retten i en stor serveringsskål og server straks. Serveres med den resterende del af Pecorino Romano til at drysse ovenpå retten.
Tilbehør kan f.eks. være frisk spinat ristet med olienvenolie og hvidløg: Skyl spinat og lad dryppe godt af; varm olivenolien op, tilsæt 1 stk. finthakket hvidløg og brun løget kort. Tilføj spinaten og vend den nogle gange; giv spinaten maks. 1 minut, så spinaten stadig bevarer lidt af sin sprødhed. Smages til med salt og evt. peber. Giv den varme spinat et drys parmesan ved servering.