Langtidsstegt svinekam (ovn)

Flæskesteg af svinekam er meget brugt, da svinekam er meget maget og mørt stykke kød. Svinekam har en tendens til at blive tør og uden smag – brug derfor et stegetermometer for at sikre, at stegen ikke bliver tør. Centrumtemperaturen skal være 70 grader C. 

Langtidsstegning af flæskesteg eller langtidsstegt flæskesteg af svinekam er den bedste måde at få en lidt tør og hvidfarvet svinekam, til at blive rosafarvet, mør, saftig og smagfuld. Yderlige bliver den lidt hårde svær meget sprød og porøs og lækker at spise. Brug økologisk gris – det giver bare en bedre smagsoplevelse.

Stegetiden ved langtidsstegning af flæskesteg er omkring 4 til 5 timer, men der er stor forskel på ovne, så du bør bruge stegetermometer, hvis du ikke er meget erfaren med langtidsstegning. Sæt derfor omkring 5 timer af til langtidsstegningen.

Ingredienser
2200 gram svinekam med svær
Groft salt
15 laurbærblade
2-3 gulerødder
2 stilke timian
1/2 liter vand
Peber

Fremgangsmåde
Tag svinekammen ud af plastikken og skær og rids sværen med ca. ½ cm mellemrum og helt ned til kødet hvis slagteren ikke har gjort det.

Drys nu rundhåndet salt hen over sværen og masser salt grundigt ind mellem og ned i ridserne på sværen. Stik laurbærblade ned mellem sværene.

Læg stegen på en rist i bradepanden, og sørg for, at stegen og sværen ligger så vandret som muligt. Læg nogle skrællede kartofler eller folie under stegen for at få sværen til at være lige.

Skræl gulerødderne og skær dem i grove stykker. Læg gulerødder og timiankviste i bradepanden. Hæld ½ l vand over og sæt stegen midt i en kold ovn.

Stik et stegetermometer godt ned og ind midt i kødet. Stik fra siden vinkelret på stegen – på den måde får du kun én skive med mærke fra termometeret når stegen skæres. Stil den midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 60 – 80 grader alm. ovn.

Efter to timer skrues temperaturen op til 100 grader. Hæld mere vand ved.
Når centrumtemperaturen er 55 grader skrues ovnen op på 220 grader alm. ovn, indtil centrumtemperaturen når 75 – 80 grader.

Hold øje med at sværen ikke bliver branket eller sort. Læg evt. et stykke alufolie over sværen i god tid inden sværen brankes – så er det er nemmere at få sværen sprød til allersidst, når stegen er færdig.

Tag flæskestegen ud, og skær den ud i passende skiver og server straks.

Kilde: http://minmadopskrift.dk

Tuncreme (variant til vitello tonnato)

En dag hvor aftensmaden var glemt i planlægningen og syge børn opstod denne tuncreme ud fra nærmest ingenting. Der var ingen kød i køl- eller fryser. Men der var følgende:

Ingredienser
– 25 g kapers
– 160 g tun (i olivenolie)
– 1 bundt persille
– 1/2 fennikel
– 1/4 fed hvidløg
– 1 pænt skvæt god olivenolie
– 1 citron el. lime
Peber og salt

Fremgangsmåde
Kapers, tun (inkl. olie), persille, fennikel, hvidløg blendes efter behag. Tilsæt ad små omgange et skvæt olivenolie indtil blandingen bliver mayonnaise-agtig. Smag til med salt og peber. Når du er tilfreds squeezer du saften fra 1/2 lime eller 1/4 citron over blandingen og rører saften blidt rundt med en ske.

Lad trække køligt mindst en times tid.

Server med godt brød, spaghetti – eller sågar kogte kartofler.

Kapers giver kant, fennikel en behagelig fylde og lethed i kombination med den lidt fede tunsmag og lime giver prikken over i’et.

Velbekomme.